Split Sistem Klima Nasıl Kurulur?


Yaz aylarında evinizi serin ve konforlu tutmak için split sistem klima mükemmel bir seçenektir. Bu klimalar ayrıca merkezi klimaya göre daha sessizdir, kurulumu daha kolaydır ve enerji açısından daha verimlidir. Split tip klimalar kanalsızdır, bu nedenle tek yapmanız gereken soğutma ünitesini içeriye, kompresörü ve kondenser ünitesini dışarıya monte etmek, ardından üniteler arasında boru tesisatı ve güç kablosu döşemek. Split sistem klima kurulumu için bir profesyonel desteği istemiyorsanız ve sıhhi tesisat ve elektrik işlerinde biraz tecrübeniz varsa, üniteyi kendiniz kurabilirsiniz. Her klima ünitesi üreticisine özeldir, ancak genel kurulum süreci aynıdır.

 

 

1. İç Ünitenin Kurulumu

İç üniteyi monte etmek için iç duvarınızda engelsiz bir yer seçin. Boruları iç üniteden dış üniteye beslemek için duvarda bir delik açmanız gerekecektir; bu nedenle seçtiğiniz konumun buna uygun olduğundan emin olun. En iyi sonuçları elde etmek için doğrudan güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak bir yer seçin. Üniteyi yerden 2,1 metre (7 fit) yüksekliğe monte edin ve düzgün hava akışına izin vermek için ünitenin her tarafında en az 15-30 cm açık alan olduğundan emin olun.

 

Duvarın ünitenin ağırlığını taşıyacak kadar güçlü olduğundan emin olmak için saplamaların olduğu bir yer seçin .

Üniteyi antenlerden ve televizyon, radyo, ev güvenlik sistemleri, interkomlar veya telefonlar için kullanılan güç veya bağlantı hatlarından en az 1 metre uzağa kurun. Bu kaynaklardan gelen elektriksel gürültü klimanızın çalışma sorunlarına neden olabilir.

 

Gaz sızıntısının olabileceği veya yağ buharı veya kükürtün mevcut olduğu yerlerden kaçının.

Bu ünitelerin çoğunda uzaktan kumanda bulunur; böylece onları kolayca açıp kapatabilir ve duvara yüksek bir yere monte edilmiş olsalar bile sıcaklığı ayarlayabilirsiniz.

 

İpucu: İç ünite için oturma odası gibi, evinizde serin havanın kolayca akabileceği merkezi bir yer seçin.

 

 

2. Montaj Plakasını Sabitleyin

Montaj plakasını iç duvara sabitleyin. Montaj plakasını iç üniteyi monte etmek istediğiniz duvara yaslayın. Hem yatay hem de dikey olarak düz olduğundan emin olmak için bir seviye kullanın . Vida deliklerinin yerlerini işaretlemek için bir kalem kullanın, plakayı çıkarın ve ardından her vidanın gireceği duvara bir delik açın.

 

Plakayı deliklerle eşleşecek şekilde konumlandırın, deliklere plastik dübeller yerleştirin ve plakayı kılavuz vidalarla duvara sabitleyin.

 

 

3. Duvarda Delik Açın

 

Boruları dışarıdan besleyebilmeniz için duvarda 3 inç'lik (7,6 cm) bir delik açın. Montaj plakasındaki deliğin ortasına bir işaret koyun. Yeterli drenajı sağlamak için duvarda yere doğru hafifçe aşağıya doğru eğimli 3 inç'lik (7,6 cm) dairesel bir açıklık oluşturmak için bir anahtar deliği testeresi veya delik açma aparatlı bir matkap kullanın. 

 

Deliği delmeden veya kesmeden önce duvarın arkasında boru veya tel olmadığından emin olun.

 

 

4. İç Üniteyi Kontrol Edin

İç ünitedeki elektrik bağlantılarını kontrol edin. Klima ünitesinin ön panelini kaldırın ve kapağı çıkarın. Kablo tellerinin vidalı terminallere bağlandığından ve kabloların üniteyle birlikte gelen şemaya uygun olduğundan emin olun.

 

 

5. Boruları Bağlayın

Boruları ve kabloları duvardaki delikten geçirin ve ardından bunları üniteye bağlayın. Birlikte verilen bakır boruları, güç kablosunu ve drenaj borusunu elektrik bandıyla birlikte sabitleyin. Suyun serbest akışını sağlamak için drenaj borusunu tabana yerleştirin. Boruları ve kabloyu duvardaki delikten geçirin ve ardından bunları kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde iç ünite üzerinde belirlenen noktalara sabitleyin.

 

Her hat önceden yalıtımlı olarak gelir, böylece ekstra yalıtım ekleme konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

 

Ünitenin iyi performans göstermesini sağlamak amacıyla boruların ve kabloların bükülmesini en aza indirmek için elinizden geleni yapın.

 

Drenaj borusunun suyun uygun bir yere akmasına izin verdiğinden emin olun. Daha fazla bilgi için kitinizle birlikte verilen kullanım kılavuzuna bakın.


 

6. İç Üniteyi Sabitleyin

İç üniteyi montaj plakasına sabitleyin. Klimayı duvara takmak için, ünitenin arkasındaki dişi bağlantıları montaj plakasındaki erkek bağlantılarla hizalayın ve üniteyi yerine sabitlemek için sıkıca bastırın. Suyun drenaj borusundan dışarı akabilmesi için ünitenin 2-3 derece geriye doğru eğildiğinden emin olun. 

 

Siz bağlantıları sabitlerken bir arkadaşınızın üniteyi yerinde tutması yardımcı olabilir.

 

 

7. Dış Mekan Kondenserinin Takılması

Dış üniteyi trafiğin yoğun olduğu, tozlu veya sıcak alanlardan uzağa yerleştirin. İç ünite montaj plakasında açtığınız deliği bulun ve dış üniteyi boru ve kablonun kolayca takılabileceği şekilde 50 fit (15 metre) mesafeye konumlandırın. Düzgün çalıştığından emin olmak için çevresini çevreleyen en az 30 cm (12 inç) boşluğa sahip bir konum seçin. Mümkünse, ünitenizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için rüzgarın yanı sıra toz ve trafiğe karşı korunaklı, gölgeli bir yer seçin.

 

Hiçbir radyo veya televizyon anteninin dış kondansatörün 3 metre (10 fit) yakınında olmadığından emin olun.

 

 

8. Yere Beton Bir Yastık Koyun

Ağır olduğundan ve kir veya kayaların üzerinde kayabileceğinden, dış üniteyi doğrudan yere koymayın. Yoğuşturucuyu ev dekorasyon mağazalarında bulabileceğiniz beton bir ped üzerine monte etmek gerekir. Pedi, üniteyi kurmak istediğiniz yere konumlandırın ve düz ve eşit olduğundan emin olmak için bir seviye kullanın.

 

İpucu: Beton yastığı, üniteyi yağmur veya kar nedeniyle zeminde birikebilecek sudan uzak tutacak kadar yüksek olacak şekilde yerleştirin.

 

 

9. Dış Üniteyi Sabitleyin

Dış üniteyi beton pedin üzerine sabitleyin. Titreşimi en aza indirmek için yastığın üzerine lastik bir yastık yerleştirin, ardından dış kondansatör ünitesini yastığın üzerine yerleştirin. Üniteyi ankraj cıvatalarıyla betona sabitleyin.

 

 

10. Kabloları Kontrol Edin

Dış ünitedeki elektrik kablolarını kontrol edin. Kondenser üzerindeki kapağı çıkarın. Talimat kılavuzundaki ünitenin kablo bağlantı şemasına bakın ve kabloların şemada belirtildiği gibi bağlandığından emin olun. Gerekli ayarlamaları yapın.

 

Kabloları bir kablo kelepçesiyle sabitleyin ve kapağı değiştirin.

 

 

11. Boruları ve Kabloyu Dış Üniteye Bağlayın

2 bakır boruyu iç üniteden dış üniteye kullanım kılavuzuna göre sabitlemek için genişletme somunlarını kullanın. İç üniteden gelen güç kablosunu da dış üniteye bağlayın.

 

Son olarak güç kaynağını belirlenmiş bir prize bağlayın.

 

Gerekirse fazlalığı ortadan kaldırmak için bakır boruları kesebilirsiniz.


 

12. Projenin Tamamlanması

Soğutucu devresindeki havayı ve nemi boşaltın. 2 yollu ve 3 yollu vanaların ve servis ağzının kapaklarını çıkarın ve servis ağzına bir vakum pompası hortumu bağlayın. 10 mm Hg mutlak vakuma ulaşana kadar vakumu açın. Düşük basınç düğmesini kapatın ve ardından vakumu kapatın.

 

Tüm valfleri ve bağlantı noktalarını sızıntı açısından test edin, ardından vakum bağlantısını kesin. Servis portunu ve kapaklarını değiştirin.

 

 

13. Boruyu Sabitleyin

Boruyu kelepçelerle duvara sabitleyin. Boruların ve kabloların hareket etmemesini veya bağlantılarının kopmamasını sağlamak için, kitle birlikte gelen kelepçeleri kullanarak bunları evinizin dış duvarına takın. Kelepçelerin yeterli aralıklarla yerleştirildiğinden emin olmak için kılavuzdaki talimatları izleyin.

 

 

14. Deliği Kapatın

Genişleyen poliüretan köpük kullanarak duvardaki deliği kapatın . Kabloyu ve boruları duvardan beslemek için açtığınız deliğe genişleyen poliüretan köpüğü püskürtün. Sıcak havanın veya böceklerin girmesini önlemek için deliğin tamamen kapatıldığından emin olun.

 

Klimanızı açmadan önce köpüğün etiketindeki talimatlara göre kurumasını bekleyin.

 

 

14. Klimanızı Açın ve Serin Havanın Tadını Çıkartın

Yapmanız gereken tek şey, iç üniteden yapabileceğiniz klimayı başlatmaktır. Soğuk havanın evinize üflenmeye başlaması yalnızca bir veya iki dakika alacaktır. Yeni klimanızı çalıştırırken herhangi bir sorunla karşılaşırsanız kullanım kılavuzuna bakın .